2025 · Q49
In which one of the following circumstances, can Ms. 'X', who is a government servant not claim maternity benefit of twenty-six weeks as prescribed under the Maternity Benefit Act, 1961?
Industrial Relations and Labour LawsMaternity Benefit Act, 1961
- AShe has one surviving child and is a commissioning mother
- BShe has one surviving child and acts as a surrogate
- CShe has no surviving child and is a commissioning mother
- DShe has no surviving child and faces a miscarriage
Explanation
On miscarriage, a woman gets six weeks' maternity benefit under Section 9, not twenty-six weeks, so D is the circumstance in which she cannot claim twenty-six weeks. Commissioning mothers and surrogates are entitled to twenty-six weeks under the 2017 amendment, so A, B and C are not correct.