2004 · Q99
99. Consider the following statements :
- 1An amendment of the Constitution of India can be initiated by the introduction of a Bill for the purpose in Lok Sabha only.
- 2A Bill providing for the formation of new States and for the alteration of boundaries or names of existing States in India can be introduced in the Parliament only on the recommendation of the President of India.
- 3In India, a Bill seeking to amend the representation of States in Parliament has to be passed by a simple majority of both Houses of Parliament.
Which of the statements given above is/are correct?
PolityConstitution
- A1 and 2
- B2 only
- C1 and 3
- D1, 2 and 3
Explanation
Statement 1 is false: under Article 368 a constitutional amendment bill can be introduced in either House of Parliament, not in the Lok Sabha only. Statement 2 is correct: Article 3 requires the President's recommendation before a bill forming new states or altering boundaries/names is introduced. Statement 3 is false: changing the states' representation in Parliament requires a constitutional amendment by special majority — the simple-majority route under Article 4 applies only to laws made under Articles 2 and 3, not to a standalone representation bill. Hence 2 only.