2026 · Q9
As regards the 'disqualification on ground of defection' as per the Constitution of India, which of the following statements is/are correct?
- 1Disqualification on ground of defection does not apply to any nominated member of a House
- 2Disqualification on ground of defection does not apply to a member of a House if she/he does not accept the merger of her/his original political party into another and opts to function as a separate group Select the answer using the code given below:
General KnowledgeIndian Polity and Governance
- A1 only
- B2 only
- CBoth 1 and 2
- DNeither 1 nor 2
Explanation
Statement 1 is incorrect: under paragraph 2(3) of the Tenth Schedule, a nominated member of a House IS disqualified for defection if she/he joins any political party after the expiry of six months from taking her/his seat. Statement 2 is correct: the merger exception protects a member who does not accept the merger of her/his original party and opts to function as a separate group. Only statement 2 being correct, the answer is (B) 2 only. (Stored key corrected from C.)